Steun ons

Je kunt Dierencentrum Waasland op de volgende manieren steunen:

 • Lid worden

    Lid: € 10 per jaar
    Beschermend lid: € 50 per jaar
    Erelid: vanaf € 125 per jaar

  Hiervoor krijgt u een lidkaart en een ledenboekje op het einde van het jaar.

  BE19 7512 0824 6512

 • Peter en/of meter worden

    Bij de poezenafdeling: op jaarbasis € 150
    Bij de hondenafdeling: op jaarbasis € 150
    Loopweiden: op jaarbasis € 1.200

  Hiervoor wordt een zuil gemaakt aan de inkom, waarop de jaarlijkse meters en peters speciaal bedankt worden voor de steun.

  BE19 7512 0824 6512

 • Laat na via testament

  Als je niet alleen bij leven, maar ook daarna je zorg voor dieren wilt laten voortleven, kun je de Wase Dierenbescherming opnemen in je testament. Zo maak je ook in de toekomst een verschil voor dierenwelzijn.

  Wist je trouwens dat de Wase Dierenbescherming ook de zorg voor jouw huisdier op zich kan nemen als jij er niet meer bent?

  Wanneer je wilt nalaten aan de Wase Dierenbescherming, neem je dit op in je testament.    In een testament kun je één of meer personen of organisaties tot erfgenaam benoemen.

  Indien je de Wase Dierenbescherming in je testament wilt benoemen, kan dat met een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van je vermogen, een kunstwerk of bijvoorbeeld een huis.

  Bij de notaris geef je dan onderstaande gegevens :

  Vzw Wase Dierenbescherming
  Stuurstraat 55, 9120 Haasdonk
  Ondernemingsnummer : BE0411.001.470

  BE19 7512 0824 6512

 • Duo-legaten

  Meer voor uw erfgenamen minder voor de fiscus

  U wilt wel iets nalaten aan de Wase Dierenbescherming waarin u gelooft en die u misschien tijdens uw leven ook al hebt gesteund. Maar, denkt u, dan blijft er minder van mijn erfenis over voor mijn goede vriend(in) of mijn favoriete nichtje. Dat is niet noodzakelijk het geval! Dankzij het duo-legaat kan hij of zij evenveel krijgen (of zelfs meer), terwijl u toch het goede doel steunt. Hoe werkt dit systeem concreet?

  De basis

  De basis van het duo-legaat is artikel 64, al. 2 van het Wetboek van Successierechten, dat stelt dat u in een testament kunt bepalen dat persoon X (bijvoorbeeld uw nichtje) een legaat ontvangt vrij van successierechten. Op voorwaarde dat persoon Y (bijvoorbeeld een vereniging zoals Wase Dierenbescherming vzw ) de last tot betaling van de successierechten van X overneemt.

  Anders gezegd: Niet uw nichtje betaalt de successierechten maar de Wase Dierenbescherming een erkende organisatie minder successierechten verschuldigd is, Is de fiscus de uiteindelijke(maar vrijwillige) ‘verliezer’ in deze constructie.

  De voorwaarden

  Een duo-legaat moet voldoen aan drie voorwaarden :

  • Er moet een testament opgesteld zijn
  • Er moet een legaat zijn ten voordele van één of meerdere personen X)
  • Er moet een tweede legaat zijn ten voordele van een erkende organisatie (Y) die verplicht is alle successierechten van de eerste persoon te betalen.


  De concrete cijfers

  Vergelijken we nu even de concrete cijfers bij een gewoon legaat met deze bij een duo-legaat.

  Bij een gewoon legaat

  Jan woont in Oostende en heeft geen kinderen. Hij laat 25,000€ na aan zijn nichtje inge. Hij laat niets na aan een goed doel.

  • Inge betaalt successierechten 45% op de schijf tot 75 000€ (hoogste tarief voor neven, nichten, tantes, ooms en ‘vreemden’) = 25.000€ x 45% = 11.250€
  • Inge houdt over : 25.000€ – 11.250€ = 13.750€


  Bij een duo-legaat

  Jan laat opnieuw 25.000€ na. Dit keer verdeelt hij zijn vermogen tussen zijn nichtje Inge die 15.000€ krijgt en de Wase Dierenbescherming dat 10.000€ krijgt. Hij doet dit via de techniek van het duo-legaat.

  • Inge betaalt geen successierechten. want die worden door de organisatie betaald. Zij houdt dus netto 15.000€ over.
  • De Wase Dierenbescherming betaalt :
   • 15.000€ x 45% (de successierechten van het deel dat Inge krijgt tegen het tarief tussen ooms en nichten) = 6.750€
   • 10.000 € x 8,8% = 850€.
   • Totaal : 7.600€ Organisatie houdt netto 10 000€ – 7 600€ = 2.400€ over


  Wat krijgt de fiscus?

  Als Jan 25.000€ nalaat aan nichtje Inge ontvangt het Vlaams Gewest 11.250€. Als Jan zijn vermogen verdeelt tussen Inge, en aan de Wase Dierenbescherming krijgt het Vlaams Gewest 7.600€.

  Let op!

  Dit is een voorbeeld op basis van een eenvoudige situatie. Het duo-legaat levert niet altijd een (even groot) voordeel op, al was het maar omdat de successierechten variëren naargelang de graad van verwantschap. Als u overweegt een deel van uw vermogen aan de Wase Dierenbescherming als een erkende organisatie na te laten, raadpleeg dan altijd een notaris en laat de berekening maken voor uw specifieke geval!

 

Contact

Dierencentrum Waasland
Stuurstraat 55
9120 Haasdonk

03 777.34.44
Steun ons

Steun ons

Geplaatst op: 2019-02-27

Wil je graag een steentje bijdragen aan het welzijn en de verzorging van onze dieren? Bekijk hier de verschillende donatie mogelijkheden. Het is nu ook mogelijk om je kleingeld te doneren bij een van de lokale win...

Lees meer Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.